×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

KÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİME KATKI SAĞLAYAN “GÖBEKLİTEPE: İNSANLIK TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR” PROJESİNİN ŞANLIURFA AYAĞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Bölüm Başkanımız ve Yıldız Sarayı Vakfı (YSV) Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun Ev Sahipliğinde, 27  Kasım 2019 tarihinde “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor”Projesi Kapsamında “Zamanın Mirası Fotoğraf Sergisi” Gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif İşleri Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirilen “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor Projesi” kapsamında; 27 Kasım 2019 tarihinde “Zamanın Mirası Fotoğraf Sergisi” Şanlıurfa Kent Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik açılışı, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Proje destekçilerinden Kalyon Grup Sosyal İşler Koordinatörü Reyhan Kalyoncu, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve etkinlikte misafir edilen İtalyan Heyetin katılımıyla gerçekleşti.

 “Göbeklitepe Sadece Bir Turizm ya da Kültür Değeri Değil. Aslında Bir Ülkenin Marka Değerini Tek Başına Geliştirebilecek ve İleri Seviyeye Taşıyabilecek Nitelikte Bir Keşif”

Aynı zamanda Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olan Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu yaptığı konuşmada “Tüm Dünya Göbeklitepe’yi kimin, nasıl inşa ettiğini merak ederken, diğer yandan da, arkeolojik çalışmalar ilerledikçe, alışıldık ezberleri bozan, avcı-toplayıcı yaşam biçiminden yerleşik düzene geçiş sürecine, inanç sistemlerine, sanatın gelişimine dair yepyeni kavrayışlarla tanıştıkça yeni ufuklar elde ediliyor. Yani Göbeklitepe bize “kendimizi bilmek” adına katkı sunmak kadar, bizi “kendimize getirmek” adına da eşsiz bir imkan sunuyor.” dedi. Prof. Dr. Uslu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “”Göbeklitepe sadece bir turizm ya da kültür değeri değil. Aslında bir ülkenin marka değerini tek başına geliştirebilecek, ileri seviyeye taşıyabilecek nitelikte bir keşif. Bu çalışmamızla da Vakfımızın çalışmalarını uluslararası seviyeye taşıyarak, Türkiye’nin kültürel zenginliğini göstermek istedik. Proje ile İtalya’nın yanı sıra Göbeklitepe’yi kendi topraklarında da tanıtmaya çalıştık. Hem Türkiye’den entelektüeller, akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri, aynı zamanda İtalyan seyahat bloggerlerı, seyahat acentelerinin temsilcileri ve yazarlardan oluşan heyetle Göbeklitepe’de incelemelerde bulunduk. Şanlıurfa’nın turizm potansiyelinin artmasında doğrudan karar verici ve etkin rol oynayan nitelikli İtalyan heyetini Şanlıurfa’ya getirdik. Buradan son derece
etkilendiler ve mutlaka geleceklerini dile getiriyorlar. Göbeklitepe başta olmak üzere şehrin tarihi ve turistik mekanlarını görmelerini sağladık. Bu heyetin, yazıp anlattıklarıyla da çok sayıda yabancı kişinin buraya gelmesini sağlayacağına inanıyorum” dedi.

İtalyan Heyet Göbeklitepe’yi Gezdi

Yazarlar, akademisyenler, seyahat bloggerları ve seyahat acentaları temsilcilerinden oluşan İtalyan heyet Göbeklitepe’nin de dahil olduğu, Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik noktalarına ziyarette bulundular. Göbeklitepe hakkında konuşan arkeolog Andreas Stayner “Göbeklitepe’yi ilk kez ziyaret ettik. Beklediğimizin ötesinde bir tarihle karşılaştık. Daha önce de bir dergide Göbeklitepe’ye ilişkin yazı çıkarmıştım. Dünkü ziyarette kazı alanının üzerinin güzel örtüldüğünü de gördüm. Görüntüyü bozmayacak bir estetikle yapıldığını gördüm. Beklentilerin çok ötesinde bir kalıntı, buradan çok etkilendim.” dedi. Yine aynı heyetten görüşlerini bildiren Angela Marini “Göbeklitepe hakkında bilgi birikimimiz vardı. Buna rağmen burada gördüklerimiz hayatımızı zenginleştirdi, bizim beklediğimizin çok daha ötesinde iyi bir gezi oldu. Bunun için mutluyuz. Bize çok katkısı olan bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

 

 

28