×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

 

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİ İÇERİSİNDE PODCAST STÜDYOSU İLE TÜRKİYE’DE BİR İLK: HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ HİRLAB KURUYOR

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü iş birliğinde hayata geçirilecek olan Türkiye’nin kütüphane içerisinde konumlanmış ilk podcast stüdyosu HİRLab’ın kurulumuna dair BAP Projesi protokolü 28 Şubat 2024 tarihinde Çankaya Üniversitesi TTO ofisinde imzalandı. Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, TTO Müdürü Doç. Dr. İrge Şener ve Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim görevlisi Dr. Deniz Bayraktaroğlu’nun hazır bulunduğu protokolde HİRLab’da yapılması planlanan yayınlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Podcastler; bilgi paylaşımını kolaylaştıran, geniş bir dinleyici kitlesine ulaşma potansiyeli taşıyan, son yılların popüler dijital içerik türleri arasında yer aldığı biliniyor. Özellikle yazılı içeriklere odaklanmakta zorlandıkları, çoklu görev (multitasking) kapasitelerininse yüksek olduğu bilinen Z kuşağının, podcast yoluyla sunulan içeriklere gösterdiği ilgi giderek artıyor.

Dünyadaki birçok üniversite kütüphanesi, öğrencilere ve akademisyenlere yönelik podcast üretimini teşvik amaçlı içerik oluşturma laboratuvarlarının da konuşlandığı mekanlara dönüşüyor. Ülkemizdeyse, kütüpha üretimi amacıyla tasarlanmış bir podcast laboratuvarı yok. Bu yokluk haline karşı, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümümüz, bir kez daha öncü bir rol üstlenerek bu boşluğu dolduruyor. Türkiye’de bir ilk olarak, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümümüz bünyesinde, kütüphane içerisine konumlanmış “HirLab” podcast stüdyosu kurma çalışmaları yürütülüyor.

Üst düzey teknolojik imkânlara sahip, kurumumuzun öğrencileri ve akademisyenlerinin kullanımına açık, kurum dışı iş birliğine elverişli, podcast yayınlarına Stitcher, Spotify, YouTube benzeri platformlardan, akıllı telefon, tablet, bilgisayar yoluyla kolaylıkla ulaşılabilecek stüdyoda, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin sesli içerik üretme potansiyellerinin açığa çıkarılması, disiplinler arası etkileşimin teşvik edilmesi, üniversitemizin bilgi üretimine daha geniş katılım sağlanması, derslere olan ilgi ve motivasyonun yükseltilmesi, eğitimde ve araştırmada yenilikçi bir yaklaşımın desteklenmesiyle, diğer kurum ve üniversiteler nezdinde hem ulusal, hem de uluslararası düzlemde, üniversitemizin cazip bir işbirliği merkezi haline getirilmesi, orta ve uzun vadede sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) yeteneğine sahip genç ve yetişkinlerin oranının arttırılması hedefleniyor.

Üniversitemiz bünyesinde BAP projesi olarak sunulan HİR Lab hakkında yürütücülüğü üstlenen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu “akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin iş birliği ile oluşturulacak içerik, uygulamalı eğitime olanak tanıyacak, farklı branşlardan meslektaşlarımızın, uygun hallerde öğrencileriyle iş birliği yapmaları yoluyla, interdisipliner yaklaşımı arttıracak, farklı alanların kesişiminde yeni araştırma sorularının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak, eğitmen öğrenci iletişimini geliştirecek, bilimsel çalışmaları daha geniş bir kitleye, kolay ulaşılabilir bir formatta sunma imkânı tanıyarak bilginin yayılımını, akademik camiayla geniş toplum kesimleri arasındaki etkileşimi arttıracaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.