×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Z Kuşağı Tüm Yönleriyle Ele Alınıyor

 

Çankaya Üniversitesinin 25. yıl ‘Çeyrek Asır’ kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında alanında etkin uzman konukların katılımıyla “Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda, uzman, akademisyen, medya profesyoneli, sivil toplum kuruluşu (STK) ve kamu kurumu temsilcileri; Z kuşağının çerçevesini, dijital yerliler gibi farklı ifadelere konu olan neslin, ülkenin geleceğine yapacakları sosyal, siyasal, ekonomik katkıları ve üretecekleri değişimi ele aldı.

“Z Kuşağını Anlamaya ve Bu Doğrultuda Çalışmalar Yapmaya Büyük Önem Veriyoruz”

Çalıştaya katılan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, Çankaya Üniversitesinin 25. kuruluş yıl dönümünde değerli konuşmacıların katılımıyla “Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı”nı düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Z kuşağına mensup binlerce öğrenciye eğitim veren bir Üniversite olarak geleceğimizi şekillendirecek bu kuşağı her yönüyle anlamaya ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda alanında uzman konuklarımızla tüm gün boyunca fikir alışverişi yapılacak bir ortam yarattık. Çalıştaya katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

“Gençliğin Yargılamaya Değil Anlaşılmaya İhtiyacı Olduğunu Fark Etmek Gerekiyor”

Çankaya Üniversitesi Senato Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan ve toplantının moderatörlüğünü üstlenen, Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Z kuşağı ortaklıkları kadar farklılıkları ile de belirginleşiyor ve aslında her kuşak içinde bulunduğu çağın “sosyal dönüşümleri ve krizleri” üzerine kuruluyor. Kuşaklararası değer aktarım süreçleri bu tablo eşliğinde farklılaşıyor. Ve popülizmin yükselişine de şahit olunan bu çağda, sırada Z kuşağı kadar Alfaların olduğunu da düşünürsek, yeni bir toplum sözleşmesi ihtiyacı ortaya çıkıyor. İnsanlığın karşılaştığı en farklı jenerasyon olarak tanımlanan Z kuşağının, davranışsal ve kültürel çeşitliliğini dikkate almak, ortak geleceğimizi şekillendirmek adına, gençliğin yargılamaya değil anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu fark etmek gerekiyor. Kimi X ve Y’ler halen gençleri yönlendirme yahut endoktrinasyona tabii tutma hayalleri kursa da, bilimsel veriler başka bir tablo sunuyor. Ve elbette kuşaklararası deneyim paylaşımında başarı sağlayabilmek önemli. Ancak bunun için başta eğitim sistemi olmak üzere, yeni ihtiyaçlara göre tutum almak, gençler ve çocuklarla güçlü iletişim bağları inşa etme ihtiyacını fark ederek işe başlamak, radikal bir dönüşüme sahiplenmek gerekiyor. Türkiye’nin yarınlarının belirlenmesindeki, kritik unsur olan Z kuşağının, motivasyonunu, üretkenliğini doğru değerlendirebilmek, insanlığın karşılaştığı en farklı jenerasyona ulaşmanın yolu, bu perspektife sözde değil, özde sahiplenmekten geçiyor” dedi.

Uzman, Akademisyen, STK, Kamu Kurumları ve Medya Temsilcilerini Buluşturan Çalıştay

Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı’na; Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Erdoğan, Dr. Deniz Bayraktaroğlu, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Çağlar, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Deniz, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Dr. Nefise Şirzat, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Arş. Gör. Oben Sazaner, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Dr. Taylan Can Doğanay, İnönü Üniversitesi Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Vehbi Bayhan, Future Bright Group House of Impact (HOI) Genel Koordinatörü Çağdaş Yıldız, Stratejik Marka danışmanı, Yazar Fatoş Karahasan, Sia Insight Genel Müdürü Hüseyin Tapınç, Z Kuşağı ve Genç Girişimciler Derneği Başkanı Doğan Koç, Maya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emine Esra Özsüer, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu ve Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya katıldı.

Gün boyu süren çalıştayda katılımcılar, Z kuşağını her açıdan ele aldı. Çalıştayın ilk oturumunda konuya yönelik tespitler, ikinci oturumda ise çözüm önerileri müzakere edildi. Çalıştay çıktılarının kamuoyuyla rapor formatında paylaşılacağı ifade edildi.